top of page
  • Writer's pictureSuhajda Szilárd

Nagy elvárásokkal indulok, főleg magammal szemben

2023. május 9.

 

Egész éjjel rázta a szél a sátram. Valami történik. A kora reggeli helikopter zúgása azt jelzi, hogy nem rossz ám az idő! Felülök, nyújtózom, artikulátlan hangokat adok ki. Elégedetten nézek a kacsámra: hajnalra másodjára is megtelt. Lehet, a gyógytea hatása...




Egy arasznyi csabait karikázok fel. Indiai, vegetáriánus asztaltársaim ha tudnák, mit hagynak ki! Sajid Ali Sadparával beszélgetek jót: lényegében gyerekkora óta ismerem, hiszen 11 éve találkoztunk először Pakisztánban – akkor még édesapja oldalán bontogatta szárnyait. Büszkén elmosolyodom, amikor Timit említi: „A Feleségem szeretné megmászni az Urdukas-peaket, igaz?” – dícséretes az emlékezete! Amikor Timi a K2 alaptáborában járt 2015-ben, szerelembe esett nem csak a vidékkel és a gyönyörű hegycsúcsokkal, de az egész pakisztáni hangulattal. A Baltoro vidéke egészen varázslatos! Az emberek, a táj, az ízek, minden. Sajid nem mellesleg az Annapurnáról érkezett az Everest alaptáborába.



Alaposan átgondolom a következő napokat. A felszerelés összetételét nem csak a napok száma, a tervezett magasság is meghatározza. Pehelyruházat, kesztyűk, balaklava (símaszk), „nyolcezres bakancsok”. Szertartásosan állítgatom az új szerzeményt. Élelem. Táplálékkiegészítők. Akksik töltése. Az új ivózsák – a Camelbakem sajnos megadta magát az előző körben: egyszercsak azt vettem észre, hogy szivárog. Bosszantó egy helyzet volt! Szerencsére az alaptábori közösség egy része az elmúlt hetet Namche Bazárban töltötte (sokan repkednek le és fel), így tudtam rendelni egy újabb puttonyt. Ismeretlen modell, de végső soron mind ugyanaz: megtölteni, magunkkal vinni, szívni, visszafújni.



Jópár napnyi várakozás után ma este elindulok harmadik, egyben utolsó akklimatizációs körömre. Az előrejelzések biztatóak, bár még most is irgalmatlan szél van odafent! Azonban, ha a jóslatoknak hihetünk, mire a tervezett legnagyobb magasságomat elérem, addigra csillapodni fog. Nagy elvárásokkal indulok, főleg magammal szemben: ennek a körnek tökéletesen kell sikerülnie! Kulcsfontosságú, hogy elérjem a Genfi-sarkanytú tetejét, ami már 7900 métert jelent! Hosszú nap lesz, ez egészen biztos! De megmondom őszintén, már alig vártam, hogy újra mozgásban lehessek! Izgatott örömmel tekintek a szépen összekészített menetfelszerelésre. Ma este újra bevetem magam a Khumbu-jégesés világába, hogy aztán nagyobb magasságokat érhessek el, mint eddig bármikor ebben a szezonban! Odafentről jelentkezem.




235 views

Recent Posts

See All
bottom of page